celiaz.blogg.se

En blogg om livet som idrottare. Träning, hälsa och segling...

Den rätta andningen gör dig bättre

Kategori: Idrott och välmående

Idag slog det mig att många har problem med syreupptagningsförmågan då de tränar. Tjejerna står på rad framför speglarna i gymmet och jobbar på i snabbare eller mindre snabb takt utan att andas, medan de starka tyngdlyftarna stönar och flåsar.  För en del kan det där med att andas högt ju kännas lite obekvämt och tendensen verkar ju vara att tjejer endast ska se snyggast ut på gymmet. Själv skulle jag verkligen rekommendera det där med att andas (och nej du behöver ju inte stöna som värsta tyngdlyftaren). Faktum är att andningen verkligen ger resultat. Du orkar mer och längre. Så det är ingen dum idé att testa. Och andas du redan rätt, så kan man ju alltid bli ännu bättre! Här är några av Katarina Woxneruds tips på hur man förbättrar sin andning och syreupptagningsförmåga:

Tyvärr har jag ingen passlig bild till inlägget, så bjuder istället på underbara Kygos musik.

Djupandning
Träna gärna djupandning, ända nerifrån magen, när du är ute och går. Du förbättrar lungkapaciteten samtidigt som lugn-och-ro-systemet i kroppen stimuleras. Effektivt sätt att slippa panikandning vid ansträngning.

Gör så här:
Fyll mage och bröst med luft under 4 steg.
Håll andan under 8–12 steg.
Andas ut under 8 steg.
Breddandning
Ibland måste man hålla en viss spänning i magmusklerna och det blir svårt att djupandas. Genom att vidga revbenen på sidan kan du ändå andas djupt och effektivt.

Näsandning
Pröva att andas bara genom näsan när du går snabbt eller springer. Du kommer då att automatiskt börja djupandas. Testa i ett lugnt tempo utan backar.

Kraftandning
När du styrketränar eller lyfter tungt kan andningen hjälpa dig.  Andas ut när muskeln spänns och vikten höjs. Det skapar ett buktryck som ger extra styrka och stöd när du tar i.

Andas in när du släpper ner vikten.

Ansträngningsandning
När du joggar eller går uppför en brant backe behöver du syresätta musklerna maximalt så att de ska orka med ansträngningen.
Andas djupa, kraftfulla andetag med hela lungorna. Använd munnen.

Dra ner på tempot om det behövs. Efter backkrönet återbetalar du ”syreskulden” i musklerna genom att fortsätta djupandningen. Öka tempot igen när pulsen lagt sig en aning.

<
Kommentera inlägget här: